Γέφυρα Τριζόλου (Καρυάς)


 
Φωτογραφία από Google maps

Είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας (μετά την ανατίναξη το 1948 της ιστορικής γέφυρας Κοράκου, που υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι του ελληνικού χώρου και ίσως των Βαλκανίων) και σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 13ο αι.. Θεμελιωμένο πάνω σε συμπαγή βράχο έχει ελεύθερο άνοιγμα τόξου 32 μ., ύψος 16 μ. περίπου, πλάτος 2,20 μ. και πάχος 0,80 μ. Είναι κατασκευασμένο από πελεκητό ασβεστόλιθο και θεμελιωμένο στο βράχο. Το τόξο κατασκευάστηκε από πελεκητές πλάκες, ενώ τα τύμπανα από αργολιθοδομή.
  H Γέφυρα Τριζόλου γνωστή και ως «Καμάρα» βρίσκεται στη Δήμο Αργιθέας, κοντά στο χωριό Καρυά (Τριζόλο), στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του, στη θέση « Βαΐτσι» και τρία (3) χλμ. από τη γέφυρα Αγορασιάς. Ένωνε τα χωριά της Ανατολικής και Δυτικής Αργιθέας, γεφύρωνε και γεφυρώνει το Λιασκωβίτικο ποταμό μετά τη συμβολή του Ανθηριώτικου ποταμού με τον Κνισοβίτικο, όλοι παραπόταμοι του Αχελώου. Είναι θεμελιωμένο όπως όλα τα πετρογέφυρα στην προέκταση συμπαγών βράχων εκατέρωθεν της κοίτης.
Πέτρινα στηθαία δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων κατοίκων παλιά υπήρχαν. Το γεφύρι δεν παρουσιάζει προβλήματα ευστάθειας, γεγονός που οφείλεται στην επιμελή κατασκευή του, καθώς και στο συμπαγή πυρήνα του βράχου θεμελίωσης. Σήμερα χρήζει ανάγκης αρμολόγησης και στεγανοποίησης, ειδικά η περιοχή του τόξου, και το τμήμα γύρω από το κλείδωμα του χώρου του καταστρώματος και τμημάτων του εσωρραχίου. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η ανακατασκευή των στηθαίων, ύστερα από σχετική μελέτη.                                                                                                          
  Το τόξο «καλογραμμένο» και εντυπωσιακό, προκαλεί δέος, όχι μόνον όταν βρίσκεται κάποιος πάνω στο κλείδωμα, αλλά και κάτω από αυτό, συνοδευόμενο με ψυχική ανάταση, σεβασμό και θαυμασμό.  Από παλιά μέχρι και τη δεκαετία του 1970, οι κάτοικοι της Καρυάς επικοινωνούσαν με τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Μουζάκι με μουλαρόδρομο μέσω του γεφυριού. Κάποια τυχαία κατολίσθηση έκοψε το μονοπάτι και από τότε δεν χρησιμοποιείται παρά την καλή του κατάσταση. Στο μεταξύ έγινε διάνοιξη νέου δρόμου και το γεφύρι – μνημείο σχεδόν ξεχάστηκε. Βρίσκεται κάτω από την Καρυά (Τριζόλο). Η πρόσβαση γίνεται είτε από τον κεντρικό δρόμο που περνά πάνω από το γεφύρι μέσω δύσκολου μονοπατιού, είτε παρόχθια με αφετηρία τη θέση Αγορασιά. Σήμερα δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, αφού τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν παλιότερα έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Σώζονται μόνο μικρά τμήματα των μονοπατιών εκατέρωθεν της γέφυρας.

Το Δίκτυο "Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας"

  Το ΚΠΕ Μουζακίου είναι συνεργαζόμενο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δικτύου "Τα Πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας"    που σ...